Your address will show here +12 34 56 78

 

Prije 30 godina, zahvaljujući eminentnoj profesorici violončela Dobrili Berković Magdalenić osnovana je Međunarodna ljetna glazbena škola Uzmah koja i ove godine u Zagrebu, Osijeku i Milni na otoku Braču ugošćuje velika imena iz svijeta glazbe. Od 15. srpnja do 22. kolovoza gosti predavači će biti Anna Kandinskaya iz Beča,  Natalia Gvozdetskaya na violini iz Moskve, Stephanie Gonley i Ofer Falk iz Londona, Ana Domančić Krstulović na flauti sa Umjetničke akademije u Splitu, Gustavo Tavares na violončelu – student našeg proslavljenog Antonia Janigra, David Grigorian na violončelu – student Mstislava Rostropoviča, Dorotea Vismara na violi iz Livorno Conservatory u Italiji i Joel Hoffman, profesor emeritus sa sveučilišta Cincinnati u SAD-u. Kao i svake godine polaznici i profesori će u desetodnevnim seminarima raditi na svom umjetničkom usavršavanju i na kraju održavati koncerte za sve posjetitelje koji će se naći u Milni, Ložišćima, Bobovišćima na moru, Supetru, Osijeku ili Zagrebu.

Međunarodna škola Uzmah promiče izvaninstitucionalne programe za odgoj i obrazovanje djece i mladih u umjetničkom području. Nadarenoj djeci i mladima posebno je važno omogućiti dodatno izvaninstitucionalno obrazovanje naročito tokom školskih praznika kada se mogu, slobodni od školskih obaveza, potpuno posvetiti svom umjetničkom napredovanju. Seminari koje organizira Uzmah vrlo su visokog umjetničkog nivoa jer su profesori predavači eminentni umjetnici koji dolaze s prestižnih akademija diljem svijeta kao što su Čajkovski konzervatorij u Moskvi, Sibelius Academy u Helsinkiu, Guildhall School of Music u Londonu, Prayner Conservatory u Beču, Joseph Haydn Conservatory u Eisenstadtu i dr. Dolaskom eminentnih profesora približavamo se europskom i međunarodnom kulturnom krugu i djelujemo na poboljšanje učenja u školama. Uz to vrlo je važno i to što polaznici koji sudjeluju u seminarima dolaze sa svih strana svijeta tako da i naši učenici i studenti mogu upoznati različite kulture i ideje i iskustva s drugih glazbenih akademija diljem svijeta. Rezultati nakon seminara su vrlo često nagrade na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima. Također, nerijetko, učenike koji su pohađali seminare profesori pozivaju na studij u svoje klase na prestižne akademije diljem svijeta. Osim aktivnih polaznika važno je napomenuti da profesori redovito slušaju slušaju seminare i time Uzmah pridonosi cjeloživotnom usavršavanju. Seminari koji se održavaju u Zagrebu često se organiziraju u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, glazbenim školama i Muzičkom akademijom kao stručno usavršavanje profesora.

Udruga Uzmah ima sjedište u Ložišćima, na otoku Braču, malom mjestu koje danas broji sve manji broj stanovnika, dok je početkom stoljeća bilo više tisuća stanovnika i kultura i umjetnost su bile na vrlo visokoj cijeni. Poznato je da je u jednoj od palača Nazor u Ložišćima bilo čak 5 klavira odnosno pianofortea. U Ložišću je krajem 19. stoljeća sagrađena Crkva sv. Ivana i Pavla s poznatim Rendićevim zvonikom i orguljama Bazzani iz Venecije. Sve to govori da smo i u 19. stoljeću itekako pripadali europskom kulturnom krugu i cilj Uzmaha je oživjeti sve te kulturno povijesne spomenike glazbom i raznim kulturnim događanjima. Pjesnik Vladimir Nazor je proveo svoje rano djetinjstvo u Ložišćima i Bobovišćima i njegova luka Bobovišća se često spominje u njegovim djelima. U spomen Vladimiru Nazoru, Uzmah redovito organizira koncert s balkona kuće gdje je proveo djetinjstvo. Koncert se zove Ponoćna serenada i profesori i polaznici nastupaju i oživljavaju Luku glazbom koja se svirala u vrijeme kada su svi ti kulturno povijesni spomenici i nastali. Vrlo je lijepo vidjeti kako publika sluša glazbu iz svakog kutka Luke jer kamene kuće koje okružuju Luku omogućuju izvrsnu akustiku i glazba se čuje u cijeloj Luci. Publika sluša glazbu s obale, balkona, prozora, brodova i jedrilica koje tu dolaze u velikom broju. U tom smislu Uzmah djeluje na očuvanje i promociju hrvatske kulturno povijesne baštine jer se svi koncerti Međunarodne škole Uzmah održavaju u kulturno povijesnim znamenitostima.

Još jedna od važnih značajki Međunarodne škole Uzmah je razvitak kulturnog turizma u regiji u kojoj turizam nije razvijen. U današnje vrijeme turisti traže dodatni sadržaj i Međunarodna škola Uzmah nudi, osim prekrasnog ambijenta i prirode, kulturno edukativni sadržaj vrlo visokog nivoa što potvrđuju sami polaznici koji dolaze sa svih strana svijeta. Kvalitetna organizacija i kulturna ponuda privlači ne samo aktivne polaznike već i cijele obitelji koje ih prate i borave u ovim malim turističkim mjestima duže nego obični turisti. Koncerti, seminari, druženja polaznika i profesora čini ovaj projekt privlačnim za mnoge generacije ne samo polaznika već i pratitelja ali i turista koji dolaze u velikom broju na koncerte. Koncerti su vrlo dobro posjećeni jer je umjetnička kvaliteta vrlo visoka – polaznici su redovito laureati hrvatskih i međunarodnih natjecanja a profesori su eminentni umjetnici za čije se koncerte u svjetskim dvoranama traži karta više.